Tomatplantorna

DSC00370.JPG
Tomatplantorna

Middagen räddad. ;)

DSC00367.JPG
Middagen räddad. ;)

Hemmagjord svart vinbärssaft.

DSC00365.JPG
Hemmagjord svart vinbärssaft.

Dagens skörd. :)

DSC00349.JPG
Dagens skörd. :)

En till present

Fick en till present igår. "Fika Kika Njut - Stockholms bästa utflytktsmål" från ordalaget. I den finns en massa tips om utflyktsmål som är på "lagom" avstånd från Sthlm. Allt från kafeer, trädgårdsbutiker, hantverksbutiker & självplock! Har börjat läsa i den och känner mig nu mkt utflyktsugen! Tack J, C & S!

image168
Bild: www.ordalaget.se

Snart bär det av söderut

Jag hoppas på en del sol och mkt bad! :) Trevlig Sommar önskar jag er alla!

Fram tills jag kommer hem så kommer bloggen bara uppdateras med mms-inlägg. Dvs jag kan inte svara på några kommentarer osv.

image169

En liten present till torpet

Igår hade vi middag och grillning med några vänner! Torpet fick en present!  Handuken "Persons Kryddskåp". Den kommer passa utmärkt i köket!

Tack L & M! :)

Handuken "Persons Kryddskåp" är tillägnad den kända keramikformgivaren Professor Signe Person-Melin, som i början på 50-talet hade gjort kryddburkar, vars former inspirerade textilprofessor Astrid Sampe till den tryckta handuken.


image167
Foto: Från http://www.hansonsmagasin.se

Ca 5 timmar kvar till semestern!!

Nu är det inte långt kvar till min semester och jag har ngt svårt att fokusera på arbetet... :) Första dagarna stannar vi kvar i stan, men på onsdag bär det av ner till torpet. Som jag längtar!!

image166
Foto: Thebe

Kuddar till dagbädden

Jag letar kuddar till dagbädden i gästrummet... Just nu är det blomtema som gäller. :)

image165
Kuddar från. Nostalgi & Kuriosa,Vilda änglarIKEA och de två nedersta är från Syster Lycklig

Update: Glömde ju att tacka Ljuvligt Hemma för alla nätbutikstips :-)

Tävling

Klart jag vill vara med och tävla i tävlingen hos eMeN som den teälskare jag är! Var med du också! :)

image163
Bild från http://www.hos-emen.se/


Länge sedan katterna fick vara med

Här ser ni två nöjda katter som äter tonfisk. :)
image162
Foto: Mobilkamera

Bok om gamla trädgårdar

Nu har jag redan ett antal trädgårdsböcker, men denna tyckte jag lät intressant! :) Bevara och sköta en gammal trädgård av Christina Ilminge. Vi har ju bland annat ett antal riktigt gamla äppelträd som sett bättre dagar. Men de är så fina så jag vill bevara dem på bästa sätt.

image160
Foto: prisma.se

Fläder

Till nästa år skulle jag vilja plantera fläder för att kunna göra flädersaft! Misstänker att 
det sedan tar ett par år innan man kan skörda..

Någon som provat på att plantera fläder själv? Några tips om hur man gör på bästa sätt?

image158
Foto: Gård & TorpHär följer ett recept på flädersaft.
Plocka 20-25 fina blomklasar. Lägg dem i ett stort krus eller en rostfri bunke. Tvätta tre citroner noga i varmt vatten, skär dem i tunna skivor och lägg dem över blomklasarna.Koka upp 1,5 liter vatten, rör sedan ner 1 1/2- 2 kg socker och 50 gr citronsyra. Den större mängden socker tar man om man ska förvara saften länge.
Häll detta över blommorna och citronerna lite i sänder så att inte kruset spricker av den heta lagen. Täck krukan eller bunken med en tallrik. Låt saften stå 3-4 dagar på en sval plats och rör om i saften ett par gånger om dagen. Sila den sedan och fyll ända upp på väl rengjorda flaskor. Sätt på kork.
Detta recept går utmärkt att fördubbla och saften kan även förvaras i plastflaskor i frysen( då behöver man endast ta 1 1/5 kg socker)

update: Hittade denna information - > http://www.odla.nu/fs/article/file_6734.html

Tapettips

Det bloggas mkt om tapeter. För er som inte redan vet så har Nordiska Museet i Sthlm en tapetutställning som pågår fram till den 8 augusti! Här kan du läsa mer om tapeter -> Gård och Torp

image157
Tapeterna förekommer i olika färgställningar
och finns att köpa hos Björklund&Wingqvist.


Inget torpbesök denna helg

Pga av det regniga vädret så bestämde vi oss i sista sekund för att stanna i stan denna helg. Men om en vecka börjar semestern så då bär det av ner till torpet! Ska bli så skönt!

Trevlig Helg! :)

image156
Foto: http://www.reseguiden.se/forum/bilder/5737

Nyckelbricka

Nycklar finns det ett par stycken nere på torpet...  Två olika till uthuset samt en till jordkällaren. Med dessa fina nyckelbrickor från Gysinge skulle de gamla nycklarna nog bli ännu finare!

image153image154

Foto: gysinge.nu


Utedusch

Ett projekt i sommar blir att fixa till uteduschen lite. Som det är nu så består den av en duschslang som sitter på baksidan av huset samt en trätrall...  och ett visst insynsskydd i form av syrenbuskar....

Vi har ju som tur är bara en granne så det är ju inte så många som kan se in men man vill ändå känna sig hyffsat trygg när man ska duscha. Därför ska vi fxa insynsskydd och ngn form av avrinning ner till "stenkistan". Sambon har fixat en begagnad duschkabin som vi tänkte ta underredet ifrån och sedan sätta upp ngn form av vägg. Här kan man få tips om vad man ska tänka på vid fix av utedusch.

På IKEA kan man hitta bra skärmvägg i bambu. På skonahem.se  finns tips om hur man kan använda sig av den för att få ett bra insynsskydd. Ett alternativ är att sätta upp ngn form av träpanel som målas i falurödfärg för att det ska smälta in ordentligt...
image152
Foto: Ikea.se (Hultet)

Gardiner till sovrummet

Nu när gästrummet börjar bli "färdigt" så är det dags att sy gardiner. Eftersom tapeten är blåmönstrad så vill jag helst ha vita gardiner, men en mörkare rullgardin. Gillar verkligen Gripsholmsrutan, men vet inte om dessa rutor kanske passar optimalt till det randiga blommönstret, men de skulle däremot passa fint i vardagsrummet som ju ibland kommer användas som övernattningsrum...

Gysinge.nu säljer gardinstänger, tyger och annat i äldre stil. Man kan även köpa ett kitt för att sätta ihop sin egen 1700-talsrullgardin

image155
Fotomontage: Gripsholmsrutan, Delar till 1700-tals rullgardiner, Gardinstång - Nästgårds, Gardintyg - myggtjäll.  Allt från Gysinge.nu

Smart stol

Detta kanske vore något för torpet! I köket så behöver man en pall/stol för att nå högst upp i skafferiet. (eller en lång sambo :-) ) Stolen nedan kommer från Stolmannen. Den kostar 1.995 kr, men då får man den målad i önskad kulör.

image151

RSS 2.0